Nieuws

Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)

Default > Annelore‘Vol overtuiging kan ik zeggen dat ik het een eer vind om vanaf vandaag onderdeel uit te maken van de Koninklijke Marechaussee. Een bijzondere en mooie organisatie die ertoe doet. Vanaf vandaag ben ik er. Blij dat het nu echt zo ver is want ik heb er veel zin in.’ Aldus Annelore Roelofs die vandaag is gestart als commandant van de Koninklijke Marechaussee. Vanaf  vandaag voert zij officieel het commando over de Marechaussee en is zij tevens Gouverneur der Residentie.


Kennismaking

In de eerste column van de nieuwe commandant (hieronder) laat zij weten komende tijd vooral te gebruiken om de organisatie beter te leren kennen en de collega’s. Zij zal regelmatig werkbezoeken in het land brengen en op deze manier zoveel mogelijk collega’s proberen te spreken.

Installatie
Op dinsdag 12 september vindt de officiële ceremoniële installatie plaats voor genodigden, waarbij Annelore Roelofs het commando aanvaardt. Aan het eind van de dag publiceert het KMarmagazine een special met daarin een sfeerbeeld van de dag en een exclusief eerste interview met de nieuwe commandant.

Vol overtuiging kan ik zeggen dat ik het een eer vind om vanaf vandaag onderdeel uit te maken van de Koninklijke Marechaussee. Een bijzondere en mooie organisatie die ertoe doet. Enkele weken geleden moesten jullie via het nieuws vernemen dat ik mogelijk jullie nieuwe commandant zou worden. Ik begrijp dat het ontbreken van informatie vervelend is, echter vanwege de officiële procedure die nog liep, kon helaas tot vorige week niet eerder gecommuniceerd worden over mijn aanstelling. 
 
De onduidelijkheid is inmiddels weggenomen. Vanaf vandaag ben ik er. Blij dat het nu echt zo ver is want ik heb er veel zin in. Zin om jullie, de Marechaussee, Defensie en haar omgeving te leren kennen. Een organisatie die staat voor de veiligheid van Nederland en er staat als het erop aankomt. En waar door ontwikkelingen in de Wereld, Europa en zeker ook in Nederland de afgelopen jaren steeds meer vraag naar is. Die vraag zal niet opeens stoppen en ik realiseer mij dat dit ervoor zorgt dat de druk hoog is. Het vraagt van het gezag en de leiding om de juiste keuzes te maken over de inzet en benodigde capaciteit. En nog belangrijker, uiteindelijk vraagt dit iets van jullie en daar mag je ook iets voor terug verwachten. Ik wil mij hier graag voor inzetten. Om dat goed te kunnen doen breekt voor mij een periode aan van werkend leren; over de organisatie en vooral van jullie.   
 
Afgelopen weken stonden voor mij daarom al in het teken van veel lezen, gesprekken voeren, maar ook al de eerste stappen zetten in het leren exerceren en paardrijden. Als Gouverneur der Residentie heb ik namelijk binnenkort al een belangrijke rol tijdens Prinsjesdag en ik vind het belangrijk hier goed en volgens de juiste gebruiken invulling aan te geven. Ik zet me hier volledig voor in en word hierbij ondersteund door enthousiaste collega’s die ik hiervoor erg dankbaar ben. In korte tijd heb ik op deze manier al mogen ervaren hoe betrokken en professioneel de collega’s zijn.
 
Nu ik officieel begonnen ben hoop ik komende tijd nog meer collega’s te leren kennen. Ik neem daarom ruim de tijd om werkbezoeken te brengen aan de verschillende taakvelden van de Marechaussee om kennis te maken met zoveel mogelijk van jullie. Ik heb de Marechaussee in mijn eerdere functies van dichtbij meegemaakt, maar er is natuurlijk veel nieuw voor me. Ik wil de organisatie de komende tijd ook heel graag beter van binnen leren kennen: de mensen, de manier van werken en het militair zijn. Ik ga daarvoor veel met collega’s praten. Uiteraard volg ik ook een inwerkprogramma en opleiding, inclusief een bivak en schieten. In mijn verleden bij de politie in Flevoland was ik wapendragend en hield ik mijn schietvaardigheid goed bij. Ik ben benieuwd of ik het nog kan.

Ik kijk in ieder geval uit naar de komende tijd en heb er zin in om aan de slag te gaan en mooie stappen met elkaar te zetten. Ik hoop jullie binnenkort te ontmoeten.

Luitenant-generaal Annelore Roelofs
Commandant Koninklijke Marechaussee

4 september 2023
______________________________________________________________

 

Andere nieuwsberichten:

Nog steeds is er dienstplicht: Voor het geval er oorlog komt (13-6-2024)
Defensie denkt na over soort dienstplicht (4-6-2024)
Dienjaarmilitairen beëdigd op het OTCKMar (31-5-2024)
Orkest Koninklijke Marechaussee volop actief (1-5-2024)
Ex-dienstplichtig marechaussee in gesprek met CDS (20-4-2024)
CDA bepleit herinvoering dienstplicht: ‘Maakt ons sterker en weerbaarder’ (19-4-2024)
Duitsland bereidt leger voor op mogelijke oorlog (16-4-2024)
Nieuwe artistiek leider van het Orkest der Koninklijke Marechaussee (9-4-2024)
Dienstplicht terug? Op de Veluwe zorgde het voor levendigheid (4-4-2024)
Studenten kunnen zo het leger in (13-3-2024)
Is het 'dienjaar' de oplossing voor het grote personeelstekort bij Defensie? (12-2-2024)
Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan (12-2-2024)
Duitsland denkt aan herinvoering militaire dienstplicht (2-2-2024)
Steeds luidere roep om groter leger: 'Overweeg herinvoering dienstplicht' (25-1-2024)
Marechausseemuseum in Buren wordt opgeheven (5-12-2023)
It's Christmas, kerstconcert KMar (21-11-2023)
Dienjaarmilitairen ronden 'groene' deel opleiding af (10-11-2023)
Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)

Nieuwsberichten van voor 2023

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems