Nieuws

Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)

De Koninklijke Marechaussee (KMar) stelt na lang zoeken een nieuwe commandant aan. De benoeming van oud-korpschef Annelore Roelofs leidt tot verontwaardiging, want ze is 65 jaar oud en wordt als burger geparachuteerd in een militaire organisatie. „Dit is slecht voor de marechaussee.”
Al langer was duidelijk dat de KMar naarstig op zoek was naar een vrouw als hoogste commandant. In februari vertrok generaal Hans Leijtens naar de Europese grensbewaking Frontex. De zoektocht naar een vrouw is gelukt, maar de aanstelling leidt tot ophef onder officieren.
Annelore Roelofs vertrok in februari al na elf maanden directeurschap bij Waternet, waar ze er niet in slaagde tal van ict-problemen op te lossen. ’In overleg met het stichtingsbestuur’ trad ze af. Daarvoor werkte ze onder meer als korpschef in Noord- en Oost-Gelderland. Ze was de eerste vrouw in zo’n functie.

Onzin 
Dat Roelofs als niet-militair aantreedt bij een krijgsmachtdeel, schiet in het verkeerde keelgat van Rob Pulles, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren. „Je trekt iemand met een pensioengerechtigde leeftijd een militair pak aan, noemt betrokkene reservist en pats-boem, je hebt er een militair bij. Wat een onzin!”
Roelofs is aangesteld als reservist en werd zo luitenant-generaal. Pulles noemt dat „een opgestoken middelvinger naar capabele militairen die prima de functie van commandant KMar kunnen vervullen.”
De aanstelling geeft volgens Pulles „compleet verkeerde signalen richting de militairen, juist nu, in een periode waarin het belang van een goed functionerende krijgsmacht steeds duidelijker is en waarbij we ook nog eens te maken hebben met een groot personeelstekort.”

Schande
Niels van Woensel, voorzitter van de Nederlandse Officierenvereniging, deelt de kritiek. Hij wijst erop dat de marechaussee naast het politiewerk ook een belangrijkere taak krijgt in de eerste hoofdtaak van defensie: het beschermen van het grondgebied in NAVO-verband. Daarom is het belangrijk dat de hoogste baas een militair is, geen bestuurder.
Hij spreekt er bovendien schande van dat iemand die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit, deze functie krijgt. „Als vrouw-zijn een voorwaarde was voor deze functie, dan gaan ze wel heel ver, want ze lappen alle regels aan hun laars. Sommige militairen werken zich hun hele leven op om ooit de commandantsfunctie aan te nemen. Hiermee geef je het signaal af dat militaire ervaring eigenlijk niet belangrijk is en Haagse ervaring wel. Ik heb veel mensen bij de marechaussee gesproken en ben niemand tegengekomen die dit een goed idee vindt.”
Jean Debie, voorzitter van de Vakbond van Militair Defensiepersoneel, sluit zich daarbij helemaal aan. „Voor de KMar is het niet goed dat er iemand twee jaar voor de AOW-leeftijd in de organisatie wordt geparachuteerd. Liever hadden we gezien dat de huidige plaatsvervangend commandant het was geworden.”

Noodgreep
De voorzitter van de Marechausseevereniging staat er iets milder in. Sven Schuitema vindt de keus voor Roelofs ’niet ideaal’ maar ziet het als een tijdelijk oplossing, omdat de spoeling dun is onder KMar-officieren. „In twee jaar kun je anderen klaarstomen. Ik zie het als een noodgreep.”
Het ministerie van Defensie geeft geen reactie zolang de benoeming van de nieuwe commandant nog niet officieel is bekendgemaakt.

Bron: diverse media 27-07-2023
_______________________________________________________________

 

Andere nieuwsberichten:

Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)
Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort (1-11-2022)
Nieuw in het fotoalbum: de Prins Willem Alexanderkazerne Gouda (23-10-2022)
Topman Belgisch leger wil militaire dienstplicht om dreiging Poetin, Nederland ziet dat niet zitten (1-10-2022)
Nieuwe rubriek 'Onbekende foto's' (28-9-2022)
Mobilisatie als in Rusland. Verplicht naar het front in tijden van oorlog: kan dat in Nederland ook? (24-9-2022)
Scholieren worden gedrild door Defensie (23-9-2022)
Lopend Vuur: De militaire dienstplicht moet terugkeren (31-8-2022)
Noren laten zien waarom dienstplicht in Europa weer moet worden ingevoerd (31-8-2022)

Nieuwsberichten van voor 2022

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems