Nieuws

Uniek boek: Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d. (4-11-2012)

Op 4 november 2012 was het bij een van de opslagplaatsen van de inmiddels verlaten Prins Mauritskazerne in Ede een gezellige drukte. De opslagplaats waar de re-enactmentgroep 41 DKO (Dienstplicht Koude Oorlog) zijn thuisbasis heeft, was het decor voor de presentatie van het Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d.

Handboek soldaat bdDit handboek is een feest van herkenning voor elke dienstplichtige landmacht militair buiten dienst. Het eerste deel is thematisch van opzet, en bevat hoofdstukken als 'legering in Duitsland', 'eten op de kazerne', 'koude te velde' en 'uitzending naar Suriname'. Hierin delen zestig ex-dienstplichtigen hun meest bizarre keurings- en ontgroeningsverhalen met de lezer, geven levendige beschrijvingen van doorstane ontberingen en vertellen over jaloersmakende momenten van kameraadschap.
In het tweede deel van het boek wordt ingegaan op de geschiedenis van de dienstplicht en op de waarde van deze tijd voor de dienstplichtige militairen b.d. en de samenleving. Hiermee werpt Handboek soldaat b.d. een nieuw licht op de recente discussies hierover in de media. Aangevuld met een reportage van reünistenverenigingen en fietsroutes langs voormalige kazernes is deze uitgave een volwaardig en compleet handboek voor na de diensttijd.
Ook de ervaringen van dienstplichtige marechaussees komen met korte anekdotes en foto's ruimschoots aan bod.

Het eerste exemplaar werd door de auteurs Michiel Hegener en Frank Oosterboer aangeboden aan Luitenant-generaal b.d. Hans Couzy.
De generaal sprak na de presentatie over zijn voorbereidende rol bij het Kamerbesluit in 1992, om de opkomstplicht voor dienstplichtigen af te schaffen en over hoe hij de afschaffing van 1992 tot 1996 uitvoerde bij de Landmacht. Ook gaf hij zijn visie op wat Nederland als geheel, en Defensie in het bijzonder, met het beëindigen van de opkomstplicht heeft gewonnen en verloren.

Boekpresentatie
Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten van een prima lunch geheel in Cadi-stijl, verzorgd door de intendance van 41 DKO met authentiek legermaterieel uit de jaren 70. 

Titel: Handboek voor de dienstplichtig soldaat b.d.
Auteurs: Michiel Hegener en Frank Oosterboer
ISBN: 978 90 6868 610 4
Prijs: € 19,90
Uitvoering: Gebonden uitgave (flexicover) / 15 x 20 cm / 272 pagina’s met 200   illustraties in kleur
Uitgever: Uitgeverij THOTH, Bussum


 

 

Andere nieuwsberichten:

Goed Corona nieuws voor (oud)militairen? Update 23-04-2020 (22-3-2020)
Prins Maurits mist de dienstplicht (31-1-2020)
Interessant artikel over de huidige landmacht (27-1-2020)
Dienstplicht? Jonge Amerikanen maken zich opeens weer zorgen (9-1-2020)

Nieuwsberichten van voor 2020

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems