Voorjaar 2019

Gedenksteen en pannenbier voor het nieuwe lesgebouw

Woensdag 3 april onthulde plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor Vincent Egbers (commandant Koninklijke Marechaussee Harry van den Brink was verhinderd), symbolisch de eerste steen van het nieuwe lesgebouw op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Dit gebeurde in het bijzijn van de Marechausseeraad en delegaties van Defensie Vastgoed Management, het Rijksvastgoedbedrijf en Wijnen Bouw B.V. Schijndel.

In zijn speech noemde Egbers het nieuwe gebouw het pronkstuk van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar). “Dit wordt een zeer modern gebouw dat hoort bij een toekomstbestendig opleidingscentrum en bij het nieuwe leren.” 

Naast de onthulling van de gedenksteen werd het bereiken van het hoogste punt van de bouw gevierd. Commandant OTCKMar, kolonel Frank Rippens, overhandigde het zogenoemde ‘Pannenbier’ aan de bouwvakkers. Dit is een ritueel in de bouwvak waarmee wordt aangegeven dat dakpannen gelegd kunnen gaan worden. Rippens bedankte alle bouwvakkers voor hun inzet en sprak zijn lof uit voor de goede samenwerking tussen de KMar, het Rijksvastgoedbedrijf en de aannemer.

Bovendien gaf hij aan trots te zijn op de duurzaamheid van het gebouw. “Het ontwerp is dusdanig dat multifunctionaliteit, representativiteit en toekomstwaarde zorgen voor duurzaamheid in algemene zin. Zo wordt dit het eerste gasloze gebouw op onze kazerne, waardoor de CO² uitstoot wordt beperkt. Daarnaast zorgen PV-cellen in de glaskap van het atrium voor opwekking van groene energie.”

De planning is dat het gebouw mei volgend jaar in gebruik kan worden genomen.

Eerste steen lesgebouw

(wordt vervolgd.....)


Update 18-04-2019:

 

Nieuwe lesgebouw

Onlangs ben ik met de projectleider kapitein b.d. Karel van Dijk een kijkje gaan nemen in het nieuwe lesgebouw. Van buiten is het imposant, maar binnen weet je helemaal niet wat je ziet. Wat een ruimte! Indrukwekkend is het dak waarop ontelbare zonnecellen zijn aangebracht. Het breekt het zonlicht, geeft een bijzondere aanblik, houdt zomers de warmte buiten en het levert energie op.
Ik ben opgehouden de leslokalen te tellen, want telkens als we in een ander deel van het gebouw kwamen, hoorde ik: "en daar komen ook drie lokalen en daar ook drie en daar verderop ook drie". Ik raakte de tel kwijt! 

(wordt vervolgd.....)


  

Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems