Herfst 2015

Achter gebouw 55 (de vroegere garages) heerst volop bedrijvigheid.
AchterterreinKlimtorenEr wordt gebouwd aan een hindernisbaan (volgens internationale standaard), een oefenhandgranaatbaan, twee universeel velden, een klimtoren met tokkelbaan, een touwbaan, een touwkliminstallatie en een beachvolleybalveld. Ook zullen daar de pepperspray-installatie en de brandoefencontainer worden geplaatst. Volgens de planning zijn al deze objecten medio december gerealiseerd, met uitzondering van de klimtoren, deze zal in januari 2016 worden opgeleverd.
Met spanning wordt er uitgezien hoe in het voorjaar van 2016 het nieuwe KEK-gebouw (Keuken-Eetzaal-Kantine) eruit zal zien. In oktober 2015 is de webmaster in het gebouw geweest met als gids de projectadviseur van de renovatie kapitein Karel van Dijk. Het is maar goed dat hij mijn gids was want doordat er muren zijn gesloopt en ruimten zijn verbouwd was ik al spoedig de weg kwijt tussen alle stijgers, werklieden en nieuwe ruimten.

KEK-gebouw okt 2015(2)

Er is nu nog geen touw aan vast te knopen, maar als je de tekeningen, fotoimpressies en kapitein Van Dijk mag geloven, dan staat er volgend jaar een hypermodern verblijf voor het bereiden en nuttigen van maaltijden en het houden van bijeenkomsten.

KEK-gebouw okt 2015

Het Trompetterkorps krijgt op de eerste verdieping een oefenruimte met berging voor opslag van de instrumenten. De oefenruimte kan tevens dienst doen als auditorium. In het nieuwe gebouw zullen zitplaatsen zijn voor een kleine 300 personen. Het Facilitair Bedrijf Defensie en het Fonds Sociale Zorg krijgen ook een plek in het nieuwe gebouw.

Teding van BerkhoutTrouwens, de officiele naam van het KEK-gebouw is "Teding van Berkhout Paviljoen". Luitenant-kolonel cavalerie Jhr. Jacob Johan Teding van Berkhout was in 1939 de eerste commandant van de Koning Willem III-kazerne.
Voor zijn moedige strijd tegen de Duitse invasie in mei 1940 en zijn verzetswerk tijdens de bezetting werd in 1992 zijn naam aan het KEK-gebouw verbonden.
Overste Teding van Berkhout overleed in 1944 in het concentratiekamp Natzweiler.


Inmiddels is er een gebouw gesloopt.

Gebouw 96 okt 2015

Het voor oudgedienden onbekende gebouw achterop de kazerne (96) was binnen no-time met de grond gelijk gemaakt.

Met gebouw 50 is het anders gesteld. Dit is het gebouw waar vanaf 1954 iedere dienstplichtige mee te maken kreeg: het sportgebouw.

Gebouw 50 okt 2015

Anders dan bij gebouw 96 wordt gebouw 50 stukje voor stukje door mannen in beschermende witte pakken een kopje kleiner gemaakt. Het gebouw waarin je voor een onderdeel van het MLV diploma een paar keer moest touwklimmen! Met een geweer bungelend om je nek moest je met enorme krachtsinspanningen proberen die paar meter naar boven te overbruggen. Als je eenmaal de techniek van het voetenwerk te pakken had was het een makkie. Maar had je dat niet onder de knie dan waren die paar meters een lijdensweg!

Lesgebouw impressiefoto

Straks wordt er op die plek geen touw meer geklommen maar wordt er les gegeven. Want op die plek verreist het nieuwe lesgebouw. Voor alle sportactiviteiten moet je nu in gebouw 55 en op het achterterrein zijn.

Bron: Projectadviseur Renovatie /Nieuwbouw OTCKMar kapitein Karel van Dijk

(Wordt vervolgd.....)


Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems