Voorjaar 2012

16 april 2012. De ingrijpendste renovatie-klus op de Koning Willem III kazerne gaat beginnen. Het welbekende gebouw in de vorm van een halve maan (gebouw 55) wordt onder handen genomen.

Gebouw 55 vlak voor renovatie

Waar in de dienstplichtperiode de rijschool gevestigd was en onderhoud voertuigen gepleegd werd, zwaaien vanaf 16 april medewerkers van Bouwbedrijf De Vries en Verburg (onderdeel van de Burgland Groep) de scepter. Hekken worden geplaatst rond het enorme gebouw waar vroeger op zolder de foerier zijn domein had, waar de strozakken gevuld werden en de opleiding radiotelefonie en telegrafie gevestigd was. De hekken zorgen ervoor dat de bouwplaats van de kazerne wordt afgescheiden en alleen nog maar via een speciale ingang aan de Sportlaan te bereiken is. Op de plek waar vroeger de hindernisbaan was, zullen ondergrondse schietbanen en sportfaciliteiten gebouwd worden.
De ruimtes in het gebouw zelf zullen gebruikt gaan worden voor lessen en instructies aan marechaussees in opleiding.

(wordt vervolgd...)


Update 01-06-2012:

ExplosievenEr is wat meer bekend over het resultaat van het speurwerk naar explosieven die ten zuiden van de garages in de grond zaten.
Aanleiding voor het onderzoek door de EOD en het bedrijf Armaex uit Rijssen was dat er in 2005, toen er iets zuidelijker een parkeerplaats moest worden aangelegd, twee handgranaten werden aangetroffen.
Tot ieders verbazing werd er in het terrein een groot aantal explosieven gevonden.
2 Russische antitankmijnen TM-38, een Franse antitankmijn model 1936, een scherfhandgranaat, ca. 1000 stuks klein kaliber munitie, 49 blokken springstof van 250 gram en verschillend ander oorlogsmateriaal. Het vernietigen van het aangetroffen materiaal is door EOD uitgevoerd.
(Bron: Gerard Poelstra, Senior bouwprocesmanager van DVD)

Graven bij gebouw 55(2)

Toen het gebied het predikaat 'schoon' kreeg, kon de aannemer beginnen met graven, want op die plaats komen ondergronds de schietbanen en ruimtes om te sporten. Volgens het bouwschema dient de aannemer het werk half december 2013 op te leveren. De parkeervoorziening en het cultuurtechnisch werk mag iets later opgeleverd worden en wel half april 2014.

Graven bij gebouw 55

Maar voorlopig is het graven geblazen! En wat je eruit haalt moet je ergens anders weer neerleggen! Dus ontstaat er langs het hek bij de Sportlaan een inmense berg zand. Die berg zal nog wel een keer zo hoog worden want men is nu (1 juni) nog maar op de helft van de uiteindelijke diepte van 6½ meter.

Brand gebouw 55

De garages (gebouw 55) worden van binnen compleet gestript. De aannemer was daar iets te rigoureus mee bezig met als gevolg dat de brandweer even langs moest komen om een beginnend brandje te blussen!

(wordt vervolgd...)

Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems