Winter 2010 / 2011

Hoewel de winter officieel op 21 december is begonnen, is het ook op onze Koning Willem III al lange tijd een witte winterse wereld. Veel last ondervinden de werklieden bij de renovatie niet van de vroeg ingetreden winter, want er wordt hoofdzakelijk binnen gewerkt.

Renovatie dec 2010(4)

Moet er toch iets buiten gedaan worden, dan biedt een eenvoudig stuk plastic voldoende uitkomst om beschut te kunnen werken. Net voor de winteraanval konden het nieuwe hek en de toegangspoort met slagbomen geplaatst worden. En zo langzamerhand kun je zien hoe de nieuwe oude poort eruit gaat zien. De werkzaamheden liggen redelijk op schema. Natuurlijk zijn er hier en daar altijd tegenvallers, wat meestal ook vertraging inhoudt, maar in grote lijnen kan de planning aangehouden worden.

Renovatie dec 2010

In de eerste week van het nieuwe jaar 2011 wordt het wachtgebouw (6) opgeleverd. Dat wil zeggen dat de werkzaamheden dan klaar zijn en dat de aannemer het gebouw aan Defensie overdraagt.

Renovatie dec 2010(2)

Vanzelfsprekend zullen er dan nog wel wat puntjes zijn die afgewerkt moeten worden, maar voor 99% is het nieuwe wachtgebouw dan klaar. (en kan de aannemer de rekening sturen!!) Een kleine twee weken later geldt hetzelfde voor het stafgebouw (5).

Renovatie dec 2010(3)

Inmiddels schieten de werkzaamheden in legeringsgebouw 21 (vroeger B1) ook lekker op en zijn inmiddels schoonmakers bezig om de sporen die de werklieden hebben achtergelaten, op te ruimen. Ook dit gebouw zal binnenkort opgeleverd worden.

Renovatie dec 2010(6)

Het tweede legeringsgebouw 22 (vroeger B2) is de eerste week van februari aan de beurt om opgeleverd te worden en dan zal volgend jaar in week 10 de oversteek gemaakt worden naar de gebouwen die vroeger het domein waren van de dienstplichtigen, te weten 23, 24 en 25. (voor de super ouwe stompen: B3, B4 en B5)
Inmiddels is men ook helemaal achteraan op de kazerne begonnen met de renovatie van gebouw 121.

Renovatie dec 2010(5)

Dat gebouw staat ongeveer op de plaats waar vroeger de munitiebunker stond. Oplevering van dat gebouw staat gepland voor week 12.

(wordt vervolgd...)

Update 19-01-2011:

Op sommige werkplekken in de gebouwen 23, 24 en 25 (B3, B4 en B5) wordt al druk ingepakt en met verhuisdozen geschoven. Het zal nu niet meer lang duren voordat cdt LOKKMar en zijn staf de voormalige legeringsgebouwen van de dienstplichtigen gaan verlaten en hun intrek gaan nemen in gebouw 5 vooraan bij de poort. De geplande termijn van eind januari zal misschien net niet gehaald worden, maar begin februari zullen ongeveer 70 medewerkers hun nieuwe kantoren in gebouw 5 betrekken. Als het personeel de gebouwen 23, 24 en 25 (B3, B4 en B5) heeft verlaten, dan kan aannemer Draisma een begin maken met de renovatie van die gebouwen.

Heel vroeger was aan de gevel van gebouw 5 de naam van de kazerne bevestigd, fraai versierd met het wapenschild van de Koninklijke Marechaussee. Later werd de naam en het wapenschild verwijderd en buiten de poort geplaatst.

Update 19-01-2011

Een belangrijk onderdeel van de renovatie was het -voor zover mogelijk- terugbrengen van de buitenkant van de gebouwen in de oorspronkelijke staat. En daarbij hoort ook het terug aanbrengen van de naam Koning Willem III kazerne op de oorspronkelijke plaats aan de gevel van gebouw 5. Het bijbehorende wapenschild krijgt momenteel een opknapbeurt en wordt binnenkort met de naam van de kazerne hererenigd.
 
Omstreeks 1 maart zal de nieuwe 'oude poort' in gebruik genomen worden. En als na een week proefdraaien en uittesten alles goed functioneert, dan wordt de oude poort weer de hoofdingang van de kazerne en zal de ingang aan de Sportlaan gesloten worden. Tien jaar geleden (20 april 2001 om precies te zijn) deed de toenmalige wnd cdt OCKMar lkol Hovens 's morgens om 10 uur als laatste het hek van de oude poort achter zich dicht en werd de nieuwe ingang aan de Sportlaan de officiele toegang tot de kazerne.
Als de nieuwe 'oude poort' binnenkort een feit is, dan zal ook gebouw 6 (wachtgebouw) bewoond zijn. Het wachtgedeelte van het gebouw zal dan officieel 'Polo' (portiers loge) heten. Het wachtpersoneel heet al sinds lange tijd 'portier' en zij maken deel uit van 'Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie' (DBBO).

Update 19-01-2011(2)

Menig marechaussee zal zich nog de collega's in opleiding herinneren die in weer en wind aan de poort stonden met hun smetteloos witte uitrusting, oogverblindend gepoetste koper en messcherpe vouwen in het uniform. Want, -zo werd ons destijds door de Officier van Piket ingeprend- de wacht was zowel het visitekaartje als het uithangbord van het Wapen!

Update 19-01-2011(3)

In de jaren 70 werd er een wachthokje bij de poort geplaats van waaruit de slagboom bediend werd. Vanaf 1978 stonden er geen marechaussees meer aan de poort, maar werden de portierswerkzaamheden uitgevoerd door burgerpersoneel van Defensie.

Naast de ruimtes voor het personeel van DBBO in gebouw 6, zijn er tal van leskamers voor de studenten gecreëerd. Dat gedeelte van gebouw 6 is een praktische nabootsing van een KMar brigade.

Update 19-01-2011(4)

Zo is van de voormalige luchtplaats voor gevangenen en gestraften, een aantal lesruimtes gemaakt waar het afnemen van verhoren met alle bijkomende zaken, geoefend gaat worden. 

Het cellencomplex achter de wacht is op drie cellen na afgebroken. Drie cellen blijven als monument in de oorspronkelijke staat bewaard.

Update 19-01-2011(5)

In de Tweede Wereldoorlog was het cellencomplex een beruchte plaats want in de cellen hebben honderden personen korte of lange tijd gevangen gezeten. Door een glazen wand zijn de cellen zichtbaar en op de glazen wand is een beschrijving en toelichting van de cellen aangebracht.

(wordt vervolgd...)

Update 15-02-2011:

Volgens planning wordt er nu druk gewerkt aan de binnenkant van de gebouwen 23, 24 en 25 (voor onze super-ouwe-wapenbroeders: B3, B4 en B5).

Renovatie febr 2011

Zij worden op dezelfde manier gerenoveerd en ingericht als de legeringsgebouwen 21 en 22 (B1 en B2). Deze zijn nu zo goed als klaar en binnenkort zullen marechaussees in opleiding daar hun intrek gaan nemen.

Renovatie febr 2011 (2)

De slaapzalen waar in de jaren 40, 50, 60 en 70 soms wel 24 man lag, waren dertig jaar geleden al verbouwd tot 8 persoonskamers en nu krijgen ze wederom een behoorlijke opknapbeurt. Sanitaire voorzieningen, verwarming, airco, dubbele beglazing, noem maar op; alles wordt aan de hedendaagse legeringsnormen aangepast. Met de aanpak van deze drie gebouwen is met fase 3 van de renovatie van de KW III kazerne begonnen.

Renovatie febr 2011 (3)

Fase 1 is zo goed als afgerond. Die eerste fase was de oude poort, het wachtgebouw en het stafgebouw. Commandant LOKKMar kolonel Dirkzwager en zijn complete staf hebben inmiddels hun intrek genomen in het oude "nieuwe" stafgebouw (5) en men is nu bezig de werkplekken verder in te richten.

Renovatie febr 2011 (4)

Inmiddels is men ook bezig de portocabins die in de loop der jaren op alle mogelijke plaatsen op de kazerne zijn neergezet, te verwijderen.


 

Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems