Winter 2009 / 2010

Koning Winter Willem III

21 december 2009. Ook de Koning Willem III heeft bezoek gekregen van zijn collega Koning Winter. Maar voordat de bakermat wit werd, waren werklui van aannemingsbedrijf van Wijnen er naar harte lust aan het hakken, breken en slopen.

Gebouw 6

De activiteiten concentreren zich momenteel op het binnenwerk van het wachtgebouw(6). Waar decennialang mannen met de witte uitrusting aan, in en uit liepen en "de wacht hielden", lopen nu ook mannen in het wit het gebouw in en uit.

Bouwplaats Van Wijnen

Alleen zijn het dit keer op maanmannetjes lijkende werklui die er voor zorgen dat asbest op een verantwoorde wijze uit het gebouw verwijderd wordt. Omdat er een hek om de gebouwen staat, kun je nu niet meer vanaf de kazerne bij de gebouwen 5 en 6 komen. Overdag staat de oude poort open en kunnen de werklui ongestoord van buiten naar binnen.

CellenAchter de wacht bevinden zich nog steeds de cellen en luchtplaats voor gestraften. Drie van de cellen zullen als een soort monument in de oorspronkelijke staat bewaard blijven. De overige cellen zullen een andere bestemming krijgen.


Kort na de jaarwisseling wordt ook een begin gemaakt met de werkzaamheden aan de gebouwen 21 en 22 (destijds de legerings-gebouwen voor beroepsmarechaussees). Héél vroeger heetten die gebouwen B1 en B2.
Door middel van een hek rond de gebouwen wordt ook dat deel aan de kazerne onttrokken, zodat de werklui van buitenaf de gebouwen in kunnen.


Omdat al het groen rond gebouw 5 (daar zat vroeger de kolonel met zijn staf) weggehaald is, is nu goed te zien waar het parkje zich bevond. Parkje, hoor ik u zeggen?

Parkje

Maar weinigen weten dat tussen de openbare weg en gebouw 5 zich sinds 1949 een parkje bevindt met twee vijvers en twee bankjes. Destijds werd het parkje door het personeel van het Depot Koninklijke Marechaussee aangeboden aan de kazernecommandant vanwege het 50-jarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina en de troonsbestijging van H.M. Koningin Juliana. Ook het parkje wordt t.z.t. in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Renovatie, hoezo
(wordt vervolgd...)Update 24 februari 2010:

De langdurige periode van kou, sneeuw en ijs is ook aan de Koning Willem III kazerne niet voorbij gegaan. Het was niet mogelijk om beton storten of te metselen. Dus laat het tijdschema nu een kleine vertraging zien.

Renovatie KW III 24-02-10

Voorlopig gaat men gestaag door met het slopen van vloeren in de gebouwen 5 en 6.
Ook is men inmiddels begonnen de gebouwen 21 en 22 (vroeger werden hier de beroepsmarechaussees opgeleid) onder handen te nemen. De studenten die in de twee gebouwen woonden, zijn verhuisd naar een gebouw achter op de kazerne dat geschikt is gemaakt als legeringsgebouw. Opmerkelijk detail bij het werk in gebouw 21 en 22 is dat dezelfde aannemer die in 1938 de gebouwen heeft gebouwd, nu bezig is met de renovatie van die legeringsgebouwen.

Renovatie KW III 24-02-10 (2)

Bij de garages (het halfronde gebouw 55) waren er ook activiteiten. Daar was men bezig om te kijken hoe diep de fundatie daar in de grond zit. Bij een diepte van meer dan 5 meter moest men stoppen. De arm van de graafmachine was te kort om dieper te graven! Dus zal zijn grote broer moeten komen om het karwei af te maken.Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems