Zomer 2009


Tijdens mijn bezoeken aan de Koning Willem III kazerne, wip ik altijd even bij de projectleider van de renovatie binnen om te kijken of er nog nieuws is of dat er andere schokkende gebeurtenissen zijn betreffende de (ver)bouw. Meestal hoor ik dan dat er veel gepraat en overlegd wordt, maar dat er nog steeds geen datum bekend is wanneer de bouwvakkers onze kazerne onder handen gaan nemen.
Maar hoe anders was het tijdens mijn laatste bezoekje aan het opleidingscentrum! Op mijn vraag of er nog nieuws was van het bouwfront, kreeg ik als antwoord dat er nu toch een datum bekend was wanneer de KW III in de stijgers gaat!
Begin/half november 2009 gaat het spektakel beginnen. Tegen die tijd zijn de twee gebouwen voor bij de oude poort (5 en 6) d.m.v. een hekwerk aan de KW III onttrokken en kan de aannemer aan de klus beginnen.

Gebouwen 5 en 6 

Tot die tijd zal er wel niet veel nieuws te melden zijn, dus zal het eerstvolgende nieuws half november komen als ik d.m.v. foto's het bewijs zal leveren dat het allemaal echt begonnen is?


Update juni 2009:

-Oplevering gebouw 97 op de Frank van Bijnenkazerne medio juli. (Dit vrij nieuwe gebouw achter de garages is geschikt gemaakt om tijdelijk KMar-studenten te huisvesten)
-Augustus 2009 verhuizen de studenten van de 'beroepsgebouwen' 21 en 22 naar gebouw 97
-Oktober, voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van de gebouwen 5 en 6 vooraan de poort
-Startschot voor de renovatie van de gebouwen 5 en 6 wordt gelost op 2 november 2009
-Geplande start renovatie gebouwen 21 en 22: 12 december 2009

(wordt vervolgd.....)

Update september 2009:

Op 9 september 2009 heeft de projectleiding van de (ver)bouw en renovatie van de Koning Willem III kazerne een voorlichtingsavond gegeven aan de buren van de kazerne. Zo'n vijftig bewoners van de wijk Orden waren aanwezig om te horen wat er de komende tijd met de kazerne gaat gebeuren en wat voor hen daar de eventuele gevolgen van zullen zijn.
Frans Verwaaijen, Projectleider Dienst Vastgoed Defensie en Henk-Jan Alting, Stedenbouwkundige van Defensie gaven een duidelijke en gedetailleerde toelichting op de plannen van Defensie.
Als in 2014 alle gebouwen gerenoveerd zijn en er ook nieuwe gebouwen op de kazerne zullen staan, zal er ongeveer 75 miljoen euro uitgegeven zijn. Althans......zo ziet het kostenplaatje er nu uit. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Een geheel vernieuwde entree waar nu de oude poort is, kompleet nieuw ingerichte legeringsgebouwen, een nieuw lesgebouw van drie verdiepingen, een nieuw sportgebouw, ondergrondse parkeergarages, schietbanen en wat dies meer zij.
Het zuidelijk gedeelte van het komplex wat nu de Frank van Bijnenkazerne is, zal veranderen in een groen gedeelte waar de Orderbeek zijn natuurlijke loop zal hernemen. Kortom, de bakermat van de KMar wordt een modern stukje Apeldoorn waar in 2014 ongeveer 1300 personen dagelijks zullen werken.
De (ver)bouw en renovatie zal in 12 deelprojecten uitgevoerd worden, met als rode draad dat alle opleidingen op het LOKKMar gewoon door moeten kunnen gaan. Om met de woorden van Frans Verwaaijen te spreken: "de winkel moet open blijven."
In november 2009 zal begonnen worden met de verbouwing van de oude poort en de gebouwen links en rechts van de poort. Dat is dan het eerste deelproject A. Daarna wordt een aantal legeringsgebouwen voor de toekomstige wachtmeesters en marechaussees onder handen genomen en dat is dan deelproject B. Vervolgens project C, enz. enz.
Maar....... Frans Verwaaijen was wel een beetje huiverig voor de derde dinsdag in september als het kabinet de plannen (lees: bezuinigingen) voor de komende jaren bekend zal maken. Voor wat betreft de Koning Willem III kazerne zal dan belangrijk zijn hoeveel Defensie moet gaan inleveren en of dat dan ook ten koste zal gaan van het project Koning Willem III kazerne. Wordt er op het budget beknibbeld, dan is nog niet bekend hoe lang het project gaat duren en of alles wel volgens het masterplan gerealiseerd gaat worden. Afwachten dus...

Commandant LOKKMar kolonel Ruud Dirkzwager wil zoveel mogelijk zijn buren in de wijk Orden betrekken bij de ontwikkelingen op de kazerne en hij nodigde daarom de bewoners uit om voor aanvang van de verbouwing een kijkje op de kazerne te komen nemen om met eigen ogen te zien hoe hard de kazerne aan een grondige opknapbeurt toe is. Als dan alles uiteindelijk over een paar jaar gerealiseerd is, dan zijn de buren wederom welkom op de kazerne om te zien hoe hun belastingcenten besteed zijn.

    

Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems