Voorjaar 2008

Kazerne ondergronds, beek weer naar boven

De Frank van Bijnen-kazerne in Apeldoorn-West (beter bekend als de twee stafgebouwen) wordt over enkele jaren afgebroken. Bovendien wordt het terrein opnieuw ingericht. Ondergronds komen er vijf schietbanen en een sportzaal, bovengronds een hindernisbaan, bos, grasland en de Orderbeek.

Dat maakte defensie op 22 mei 2008 bekend tijdens een informatiebijeenkomst in wijkcentrum Orca. De Frank van Bijnen-kazerne wordt nu nog gebruikt door enkele landmachtonderdelen. Op de aanpalende Willem III-kazerne worden marechaussee-afdelingen geconcentreerd die nu nog op drie locaties zijn geconcentreerd. Ook het terrein van de Willem III-kazerne wordt aangepakt. Totale investering voor defensie is 75 miljoen euro, maar daar staat een besparing van jaarlijks een miljoen euro aan bewakingskosten tegenover van de twee overbodig geworden marechaussee-locaties.

Waterschap en defensie hebben de handen ineen geslagen om de Orderbeek van de sprengkop tot de Laan van Spitsbergen weer in natuurlijke staat terug te brengen. Bij de bovenloop betekent het dat veel naaldhout zal worden gekapt om de oevers van de beek weer hun natuurlijke beplanting terug te geven, die onder meer uit eik, els en wilg bestaat. Ook zeldzame planten krijgen dan weer mogelijkheden.

Tussen het defensieterrein en de woningen van Orden loopt de Orderbeek door een betonnen bak. Waterschap en defensie willen de beek daar weghalen en opnieuw zijn oorspronkelijke loop over het defensieterrein teruggeven. Daar komt een brede ecologische zone langs de beek en een wadi van 1600 vierkante meter, waarna de beek onder de Laan van Spitsbergen duikt. Ook stroomafwaarts zijn plannen om de beek in ere te herstellen.

Bron: De Stentor

Terug naar de hoofdintroductie

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems