Anekdotes en (sterke) verhalen

Maar liefst 6 maanden kamerwacht. Door mar Bert van der Woning, lichting 77-5

Mar Bert van der Woning (rechts) was van de lichtingsploeg 77-5. Net zoals zijn lichtingsgenoten volgde hij gedurende 6 maanden de opleiding op het OCKMar in Apeldoorn.

Bert v.d. Woning

De meesten van zijn wapenbroeders vertrokken na die 6 maanden naar de parate troepen, maar mar Van der Woning verkaste naar de Jan van Nassaukazerne in Harderwijk voor het volgen van een 2 maanden durende cursus Krijgsgevangenenregistrator. Daarna ging hij naar het parate onderdeel 104 Maresk in Nunspeet.
Hij kwam terecht in het 4e peloton van ow Lutjes, maar de opper had het niet zo op met krijgsgevangenenregistrators, want hij noemde ze "de Russen". Omdat ze de ervaring misten (politiedienst) en niet opgeleid waren als chauffeur (was niet te combineren met de cursus bij de School Militaire Inlichtingen Dienst), kon opper Lutjes die mannen niet zo goed inpassen in de dagelijkse activiteiten. Ze moesten regelmatig terug naar Harderwijk en ze hebben ook nog een ondervragingsoefening gedaan in Roosendaal bij de commando’s die toekomstige reserve officieren onderhanden namen. Tot zijn grote spijt is mar Van der Woning ongeveer 6 maanden kamerwacht geweest, samen met zijn maatje en collega-krijgsgevangenenregistrator Robbie van de Wouw! Hij heeft slechts één keer een escorte begeleid van Wezep naar ’t Harde, dat was het!
Bert v.d. Woning(2)
Naast zijn 'functie' als kamerwacht heeft hij heel veel gesport en onderhoud voertuigen gedaan en natuurlijk de welbekende stafwacht bij 1LK in Apeldoorn gedraaid.
Waar hij wel heel erg blij mee is, is dat hij de grote NAVO oefening SaxonDrive heeft meegedaan in Bergen-Hohne. Daar had hij een prima tijd! Hij werd 'uitgeleend' aan het 3e peloton van opper Dijkhuizen en draaide daar '12 uur op/12 uur af' diensten op het Staf-staf gebouw.
Mar Van der Woning: "We hebben hier ook nog een ondervragingsoefening gedaan. Ik heb een Amerikaan ondervraagd, die zowel in Korea als in Vietnam had gevochten; hij vond ons maar een stel watjes!
Al met al een prima tijd gehad bij de Kmar!"
 

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems