Anekdotes en (sterke) verhalen

Defilé 150-jarig bestaan van het Wapen. Door mar Cees Mechielsen, lichting 63-5

Mar Cees Mechielsen maakte in de jaren 1963 t/m 1965 deel uit van het Tamboerkorps. Hij vertelt dat het korps destijds uit alleen maar dienstplichtigen bestond. De enige beroepsmarechaussees waren de leidinggevenden ow Toon Boer en wmr Sane de Boer.

Op 26 oktober 1964 bestond de Koninklijke Marechaussee 150 jaar en ter gelegenheid hiervan werd op 27 oktober 1964 een defilé gehouden op de Maliebaan te Utrecht waar het Tamboerkorps uiteraard ook aan deel nam. Eregast van de ceremonie was H.K.H. Prinses Beatrix in hoedanigheid van Schutsvrouwe van Het Wapen.
Nadat even voor half twaalf de Koninklijke gast bij het defileerpunt was gearriveerd en het Wilhelmus had geklonken, waren in de verte bekende klanken te horen. Het Tamboerkorps had ingezet en was aan het hoofd van een imposante afvaardiging van het Wapen, in aantocht!
In het blad "Ons Wapen" deed de toenmalige redacteur kolonel bd J. van Waning het volgende ooggetuigenverslag:

Nauwelijks waren de hofauto's met groot escorte verdwenen - of ... ja - daar kwam het. Klokke half twaalf. Wilt U wel geloven dat ik terwijl ik dit schrijf weer een brok in mijn keel krijg. Daar kwam hét Wapen!
Op de muziek van het overweldigend Tamboerkorps, voorop stappend in magnifieke kadans opperwachtmeester Boer. Alles wit van nestels, draagriemen, diepe trommen - zelden, nee nooit heb ik zo iets aangrijpends en prachtigs zien naderen en passeren - al die jonge kerels van het Tamboerkorps!

Maar.....wat de gasten en toeschouwers niet wisten is het "geheimpje" van mar Mechielsen. Hij schrijft:
"Na aankomst van onze bus in Utrecht, werd de buschauffeur gemaand om na ons uitstappen snel weer te vertrekken. Even later zouden we merken dat er in de bus twee kisten met klewangs waren blijven staan. Als pelotonsoudste brak het zweet mij uit!

Defilé 150-jarig bestaan

Het probleem werd opgelost door alleen de mannen aan de buitenkant een klewang te laten dragen. Op de foto is te zien dat bij de twee binnenste tamboers de oranje kwast ontbreekt. We hebben er nooit een woord over gerept tegen onze superieuren!"

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems