Anekdotes en (sterke) verhalen

Rijwielvierdaagse Assen augustus 1967. Door mar Kees Braam, lichting 66-2

Om de sleur in Assen een beetje te doorbreken kwam de toenmalige wachtmeester Henk Oosting op het fantastische idee om mee te gaan doen aan de fietsvierdaagse in de provincie Drente. Hij benaderde een aantal marechaussees van het B en C eskadron van 101 Marbat die van geboorte Drentenaar waren of woonachtig waren in Drente. Een leuk idee, dachten we, een beetje fietsen door de provincie, een hoop lol en niet een te lange afstand, 40 km per dag leek ons wel wat.

Fietsvierdaagse Assen 1967

Uiteindelijk kregen we toestemming om met het hele peloton mee te doen, helaas met wat kanttekeningen. De belangrijkste was wel dat wij mee mochten doen, maar wel de langste afstand, namelijk 100 km! Op onze gewone huis-, tuin- en keukenfietsen een behoorlijk karwei. Toch de knoop doorgehakt en vol goede moed op weg naar Drente. We sliepen op de KMar brigade in Assen. Mar Lo Tjaberings (66-3) was ook een van de deelnemers en hij weet zich nog te herinneren dat de groep 's morgens uitsliep -en daardoor als laatsten vertrokken- maar bijna altijd als eersten weer binnen waren!

De dagelijkse tochten door de provincie waren van een grote schoonheid. Drente was en is nog steeds een prachtige fietsprovincie. We hebben die vier dagen een geweldige tijd gehad en ook wel veel moeten afzien. Ik kan me herinneren dat vooral ik veel lekke banden heb gehad. Zelfs heb ik nog onderweg een nieuwe binnen- en buitenband gekocht. Ook die waren gevoelig voor lekkage.

Fietsvierdaagse Assen 1967(2)

De foto’s tonen aan dat we het niet slecht hebben gehad. We hadden erg opgezien tegen die 100 km per dag, maar het was de zadelpijn meer dan waard.Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems