Anekdotes en (sterke) verhalen

Netjes melden. Door oud-korporaal Chris Planje, lichting 66-3

Korporaal Planje was gelegerd in Nunspeet bij het regiment Van Heutsz, 48e Painfbat.

Op de Legerplaats Nunspeet zaten in de gebouwen 1, 2 en 3 de AAT en Intendance, in 4, 5 en 6 zat Van Heutsz en in de gebouwen 7 en 8 (achterste gebouwen) zat de Marechaussee.
's Nachts liepen de infanterie-onderdelen wacht en overdag stond de Marechaussee aan de poort.
Bij de Marechaussee eenheden bestaande uit 1 wachtmeester en 5 marechaussees, was altijd een korporaal van de infanterie ingedeeld, voor de bewaking van de gestraften. Zo gebeurde het dat ik samen met de Marechaussee op wacht zit.
Netjes meldenEr komt een soldaat van de Intendance het wachtlokaal binnen, hakken tegen elkaar, stram in de houding en een groet brengend (zo van de opleiding!) en zegt dat hij naar gebouw 2 wil. Ik zeg tegen de soldaat: "Ga jij eens naar buiten en doe dat melden nog eens over en dat 3 x achterelkaar." Na de derde keer zet ik de soldaat op de plaats rust en de soldaat vraagt: "Wat doe ik fout?" Ik vraag hem waar hij vandaan komt en wat Nunspeet is. Hij antwoordt dat hij van de opleiding in Bussum komt en dat Nunspeet een paraat onderdeel is. "Dat is goed", zeg ik hem. "Bij de parate hap doen wij dat anders. Je komt binnen, geeft je meerdere een hand, zegt netjes goeiemorgen, je zegt wie je bent en wat je komt doen." Intussen doet de wachtmeester het bijna in z'n broek van het lachen, maar zegt verder niets. De soldaat taait af naar gebouw 2.
10 minuten later krijgt de wachtmeester telefoon van de sergeant van de week, de CSM of de kapitein (dat weet ik niet meer zo precies) tierend dat wij die onzin nooit meer moeten uithalen!

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems