Anekdotes en (sterke) verhalen

La Courtine. Door mar Hardy Damen, lichting 60-3

Samen met mijn echtgenote was ik in 2006 een paar weken in de Provence op vakantie. Terwijl het in Nederland slecht weer was genoten we van schitterende weer en schitterende omgeving... het was Frankrijk op zijn best!
Omdat we de reis ook als vakantie beschouwen en autoroutes vermijden, besloten we door de Cevennes en langs Clermond Ferrand terug te rijden.
Na een overnachting in Vichy kwamen we op de bekende La Courtine-route terecht, we waren daar, in al die jaren sindsdien, al vaker geweest en iedere keer herken ik de omgeving van de troepenverplaatsingen nog steeds.La Courtine bord
Zondag jongstleden kwamen we langs Mourmelon en de oefenterreinen in die buurt. Ik herkende de plek waar we op 5 juli 1961 de colonnes het veld in dirigeerden voor de eerste overnachting op Franse bodem.
Thuisgekomen zag ik dat MarechausseeNostalgie in de tussentijd de foto van wmr Jos Putman en mij op je site had geplaatst. Deze foto moet, ook gezien het typische landschap en het witte zandstof, tussen de Ardennen en Mourmelon genomen zijn. Het commentaar van dpl wmr Joop Schreuder klopt aardig. Het was inderdaad de heenreis en om precies te zijn was het op 5 juli 1961.
Onze taak was inderdaad o.a. het registreren van ongevallen, waarbij wmr Putman een proces verbaal moest opmaken.
Op 31 juli 1961 zijn we al weer vertrokken uit La Courtine, of hij, ik was zijn vaste chauffeur, onmiddellijk daarna nog een keer terug geweest is naar La Courtine weet ik niet meer.
Ik herinnerde me dat we in 1961 op de terugreis met een gecompliceerd ongeval te maken kregen.
Voor een Amerikaanse luchtmachtbasis in de buurt van Troyes, op Frans grondgebied dus, botste een Belgische scooterrijder tegen een Nederlandse Daf. Een Amerikaanse ambulance voerde de Belg af en wij namen via de US Airforce MP contact op met de Gendarmerie in Troyes. Er ontspon zich een telefonische discussie over de plaats van het ongeval, was het een plek die onder de Nationale Gendarmerie viel of was de Gemeentelijke ( Municipale) Politie verantwoordelijk....?
Ik kreeg het verzoek in Troyes een agent op te halen, reed met een Amerikaan naar het bureau, een "Louis de Funes- gendarme" stapte in mijn jeep en wees me de weg. Op een gegeven moment vroeg hij me te stoppen bij een radiozaak. Hij ging naar binnen, haalde zijn net gerepareerde radio op, liet me langs zijn huis rijden, gaf de radio af en wees ons vervolgens de weg naar de plaats van het ongeval.
Zo zie je maar dat het chaufferen van een tot verbaliseren bevoegde beroepswachtmeester ook wel zijn speciale kanten had, om over de taalchaos maar te zwijgen, de Belg sprak Vlaams, de Amerikaan geen Frans, de Fransman geen Engels..., gelukkig kon ik me in alle drie de talen wel redden.

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems