Anekdotes en (sterke) verhalen

KOV voor 74-6 en afscheid van het OCKMar

In het KMar blad ‘Ons Wapen’ van april 1975 schrijft dpl mar 4 Th. Temmink (74-6) een stukje over zijn ervaring met de beruchte KOV (Kleine Oorlog Voering) en het afscheid van het opleidingscentrum.

“Bij het A-Instructie-eskadron werd een KOV-oefening voor de dienstplichtige marechaussees van de lichtingsploeg 74-6 gehouden, waarvan de naam ‘Loop door’ al direct deed vermoeden waarom het nu eigenlijk ging. Met de wetenschap dat onderweg op verzet van de tegenpartij kon worden gerekend, werd het 4e peloton per drietonner in de buurt van Diepenheim-Neede uitgezet. De angst voor dreigende krijgsgevangenschap droeg er in belangrijke mate toe bij dat de eerste nacht slechts enkele patrouilles de moed hadden om via de juiste route richting bivak te gaan. De overige sliepen o.m. in hooibergen. Als compensatie voor dit gerief moesten deze ‘drukkers’ donderdags echter de laatste zeven kilometer naar de kazerne te voet afleggen.
Een week later was alle narigheid van de oefening al weer vergeten. Nadat op luidruchtige wijze afscheid was genomen van de mannen van de lichting 74-5, die na zes maanden opleiding paraat werden, nam de ‘ouwe zes’ afscheid van het A-Instructie-eskadron. Overdag met een kaartleesoefening per jeep en ‘s avonds met een feestje in de marechausseekantine van de Koning Willem III kazerne. Ondanks de matige vertegenwoordiging van het vrouwvolk is de feestavond, die werd bijgewoond door majoor H. Braaksma, tlnt Robers, aoo J.A. Bakker, de ows L.W. Brummens en J. Peters, de wmrs W.D. Aartsen, T. den Hoed, Dirks, C.F.J. Giltjes en J.B. Wolken en de dpl wmrs Clermonts (74-2), Hessels (74-2) en Tielbeek (74-2) een succes geworden. Hetgeen mede te danken was aan het optreden van de dpl mars 4 J. Jansen en F. Engbers, de laatste als basgitarist van de Eindhovense formatie The Garden City Orchestra. Het laatste wapenfeit van 74-6 bij het A-Instructie-eskadron was een voetbalwedstrijd tegen de jongste lichting. In de blessuretijd sleepte de oudste lichting nog een 3-3 gelijk spel uit het vuur, zodat de supporters-yell ‘Ouwe zes gaat nooit verloren’ op de valreep werd waargemaakt.”

_______________________________________________________________

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems