Anekdotes en (sterke) verhalen

Stille nacht, heilige nacht op hoog niveau. Door mar Niek Kreeftmeijer, lichting 66-6

Midden 1967 werd in het kader van bezuinigingsmaatregelen het Tamboerkorps op non-actief gesteld. De dienstplichtigen die deel uitmaakten van het Tamboerkorps werden òf met groot verlof gezonden dan wel overgeplaatst naar de parate troepen.
Dit overkwam ook dpl mar Niek Kreeftmeijer van de lichtingsploeg 66-6 die midden 1967 moest verkassen van Apeldoorn naar Nunspeet, waar hij tot het einde van zijn diensttijd als marechaussee PD werd ingedeeld bij 101 Marbat. Het mooie leventje als trompettist bij het Tamboerkorps zat erop en het "echte" marechausseewerk bij de parate troepen kon beginnen!

Mar Kreeftmeijer vertelt:

Toen ik samen met mijn dienstkameraad Hylke van Houten bij het Tamboerkorps wegging en wij ingedeeld werden bij 101 Marbat, hebben we ook onze trompetten meegenomen en speelden en oefenden wij er dagelijks op. Dat viel natuurlijk op want het geluid van een trompet klinkt behoorlijk door! We werden hierdoor nogal bekend op de Legerplaats Nunspeet en als collega-marechaussees of andere militairen ons zagen, dan hoorde je vaak de opmerking "hé, daar heb je die muzikanten, speel eens even wat op jullie trompet!"
In Nunspeet had je tegenover de kazerne het PMT en een stukje verderop in het bos het KMT. Daar liep je als je vrij was van dienst soms even binnen voor een kopje koffie, een krantje en een praatje.
Het moet rond 23 december 1967 zijn geweest dat de toenmalige beheerder van het KMT de kerstnachtmis aan het voorbereiden was.

Stille nacht, heilige nacht

Hij vroeg ons of het geen goed idee zou zijn om de nachtmis muzikaal op te luisteren. Hylke van Houten en ik vonden dat ook een prima idee maar de beheerder had wel een bijzondere wens. Hij wilde dat we boven op het dak van het KMT moesten gaan staan boven de entree van het gebouw. De bezoekers van de mis liepen dan onder ons door en werden op die manier welkom geheten.
Op kerstavond om 23.45 uur was het dan zover en zijn wij via een ladder tegen het gebouw omhoog geklommen en in de dakgoot gaan staan. Om 24.00 uur hebben wij op 'hoog niveau' het lied "Stille nacht, heilige nacht" gespeeld.


Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems