Anekdotes en (sterke) verhalen

Herinneringen van een marechaussee uit de jaren 90. Door mar Robert Verhoog, lichting 91-05

91-05 kleine foto
Ik herken mijzelf op deze foto (grote uitvoering met nummers staat in het fotoalbum) onder nummer 45. Mijn naam is Robert Verhoog.
De dienstplicht in die tijd betrof 12 maanden. In mijn groep zaten jongens die hun middelbare of hogere school hadden afgemaakt.
Na drie maanden opleiding in Apeldoorn kregen we onze blauwe baret die we dan ook met trots droegen. We gingen hierna naar de parate eenheid in Wezep.
Daar kwam ik in 103 EskKmar als motorrijder op de Moto Guzzi V30. Dit waren motoren die iets afgeknepen waren. Er zaten nog stuurschermen op maar die gingen er vrij snel vanaf. Er gebeurden te veel ongelukken mee. Onze lichting was de eerste die met een volle kuip mochten rijden. De rood met witte strepen op een kuip van Jos Schurgers.
We hadden ook een blauwe zwaailamp en twee sirenes op de motor. Wel wennen zo'n schuddende cilinder met geïntegreerd remsysteem op de voetrempendaal (linker voorrem en rechter achterrem).
Op de foto staan veel bekende koppies maar namen....?
Ik herken er toch een aantal. Nummer 66 is Marco Leijting. We noemden hem 'Leipie' op eigen verzoek. Goeie gast die bij mij op de kamer sliep. Ik weet nog dat hij gitaar speelde en zware shag rookte. Later droeg hij een volle baard. Hij kwam volgens mij uit de Achterhoek. Hij was ook motorrijder. Privé reed hij een Yamaha XT 500 dacht ik.
Nummer 65 is Edwin Schutmaat. Ook een jongen uit de Achterhoek. Zijn vader had een boerderij. Ik weet nog dat we een keer door de bossen reden en dat er door een LaRo (afkorting voor Landrover) over het achterste gedeelte van een vos(je) was gereden. Het vosje was kreupel maar niet dood. Het was duidelijk dat dit beest het niet ging redden in de natuur. We stonden er met een groep omheen maar ja wie doet wat. Mijn gedachte was toen het beestje uit zijn lijden te verlossen met een genadeschot. Maar hoe verantwoord je de patronen die je verschiet? Uiteindelijk heeft Edwin het beest een genadeklap met een schep of krik uit de LaRo gegeven.
Nummer 95 is mar2 Bor. Zijn voornaam weet ik niet meer. Het enige wat ik weet is dat hij uit een zeer gelovig gezin kwam. Nummer 67 is mar2 Assman of Arsman.
Volgens mij was één van deze jongens uit het peloton geplaatst bij 104e of 41e in Wezep.
Op de weg voor de kazerne en iets verderop in Wezep zat vroeger een benzinestation. Ik weet nog het verhaal. Deze collega reed met een motor naar huis en een tegemoetkomende auto wilde het benzinestation indraaien. De auto remde en de collega ook. De auto dacht voorrang te krijgen en draaide naar links om het benzinestation op te rijden. Op dat moment gaf de collega gas en kreeg een ongeval. Hij overleed ter plaatse. De dag erna hing de vlag halfstok voor hem op de kazerne.
Ik weet zijn naam niet meer maar volgens mij was het collega met nummer 43. Dit weet ik dus niet zeker.

Aanvulling door redactie: de verongelukte collega was mar2 G. van 't Hul. Het ongeval gebeurde op 29 mei 1992.


 

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems