Herkent u iemand op een foto, of wilt u reageren op een van de foto's? Stuur dan even een email naar MarechausseeNostalgie en de webmaster zorgt ervoor dat uw reactie bij de foto wordt gezet.

 

Nationaal Indië monument / Nationaal monument voor vredesoperaties

Herdenking 01 
Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 is geplaatst in het Stadspark Hattem te Roermond, direct naast het Nationaal Monument voor Vredesoperaties. Het monument is ontstaan op initiatief van een aantal Roermondse oud Indië-gangers. De onthulling vond plaats op 7 september 1988 en werd verricht door ZKH Prins Bernard. Zuilengalerij
De zuilengalerij is onthuld op 7 september 1990 door de minister van Defensie, de heer Relus ter Beek. De ontwerpers van het monument zijn Wijnand Thönissen en Dick van Wijck.
Het monument bestaat uit verscheidene onderdelen. Centraal staat een obelisk met een kroonduif. Bij de obelisk is een fontein met karbouwenkoppen geplaatst. Achter de obelisk staan achttien driehoekige zuilen van aluminium, verscheidene gedenktafels met plaquettes en een groot bronzen borstbeeld van generaal S.H. Spoor, de toenmalige bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Op het monument zijn meer dan honderd plaquettes geplaatst van alle onderdelen van de toenmalige krijgsmacht. De plaquettes zijn te zien op de website van het Nationaal Indië-monument 1945-1962. De Latijnse tekst op een koperen plaquette luidt: "PALMAM QUI MERUIT FERAT" hetgeen betekent: "Ere wie ere toekomt."
De zuilengalerij bevat de namen van ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. De kroonduif is het symbool van Nieuw-Guinea.
Tijdens de onthulling van de zuilengalerij sprak minister Relus ter Beek een "mea culpa" uit, in verband met de houding van de Nederlandse regering tegenover de Indië-veteranen. "Hiermee is een nieuwe stap gezet op de weg naar erkenning waarop deze overledenen en hun nabestaanden en ook zij die toentertijd wel uit de strijd zijn teruggekeerd, recht kunnen en mogen doen gelden. In ronde bewoordingen kan worden gesteld dat Nederland bij de opvang van de veteranen in gebreke is gebleven. De overheid is mede door het initiatief in Roermond wakker geschud."

Het Nationaal Monument voor Vredesoperaties staat ook in het Stadspark op ca. 125 meter afstand van het Nationaal Indië monument. Het werd op 24 oktober 2003 onthuld door mevrouw Van Rijn, veteraan Dekker en staatssecretaris van Defensie Van der Knaap. Het monument is evenals het Indië monument vervaardigd door de Limburgse kunstenaars Wijnand Thönissen en Dick van Wijck. Centraal staat het begrip vrede. Het geheel bestaat uit drie fragmenten. Het eerste fragment is de globe die de wereldom-vattende taak van de Verenigde Naties sym-boliseert. Deze globe bevat de Griekse vredesgodin IRENE. Zij heeft een toorts in haar hand, welke voorzien is van een eeuwige vlam. Deze werd bij de onthulling ontstoken en dient als teken van waakzaamheid. Aan de andere kant in de globe staat de feniks: mythologische vogel die uit haar as herrijst. Dit staat symbool voor eeuwig leven.
Missing manHet tweede fragment is het plateau. Op het plateau, in de richting van de globe, staan stenen tafels met daarop de namen van de omgekomen militairen. Ook is een plaquette geplaatst uit eerbied voor diegene die door het werken aan vrede gekwetst zijn geraakt. Op het midden van het plateau staat een zuil waarin het draaginsigne Veteranen is verwerkt. Het monument wordt gecomplementeerd door vijf wachters die tegenover de stenen tafels in een V-vorm staan opgesteld. De gevallen wachter in het midden, symboliseert de omgekomen militair.
Bij de jaarlijkse herdenking op 7 september komen tussen de 15000 en 18000 mensen en worden er rond de 125 kransen gelegd. Een hoogtepunt van de herdenking is het overvliegen van gevechtsvliegtuigen in de 'missing man' formatie.





Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei, marechaussee Jan Hectors, aoo bd Arie van Veen
Foto’s: marechaussee Jan Hectors en Willem Stolmeijer (Bond van Wapenbroeders)


Ga verder naar de foto's


Klik verder naar de onderwerpen:

Herdenking bij Nationaal Indië monument
Herdenking bij Nationaal monument voor vredesoperaties

Terug naar de categorieën

 

 

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems