Anekdotes en (sterke) verhalen

Zonder vrees en zonder blaam! Uit het marechausseeblad 'Ons Wapen' 1991

Op de avond van woensdag 14 augustus 1991 zaten de drie dienstplichtige marechaussees M.P.G. Wawrzyniak (91-03), T. P. Krijger (91-04), D.Douwes (91-04) en MB-er marechaussee A.C. Groot (91-04) als passagiers in een stadsdienstbus. Ter hoogte van de Deventerstraat in Apeldoorn, zagen zij vanuit de bus dat een man, staande voor de nachtkluis van de ABN-bank, door twee mannen mishandeld werd. Omdat zij dachten dat er wel eens sprake kon zijn van een overval, verzocht mar De Groot de busschauffeur de bus te stoppen.
Op het moment dat zij de bus verlieten hoorden zij een schot. De mar De Groot liep naar de overvallers toe en de drie dienstplichtigen begaven zich naar een ter plaatse aanwezige telefooncel om de politie te waarschuwen. Gekomen nabij de telefooncel zagen zij dat de twee overvallers in hun richting renden met mar De Groot op de hielen. Via 06-11 werd de politie gewaarschuwd. Default > Overvallers gepaktDe overvallers waren inmiddels in een op het Apeldoornse Marktplein geparkeerde auto gestapt en snel weggereden.
Door één van de dienstplichtigen was het kenteken en de rijrichting genoteerd. Dankzij dit optreden konden de overvallers enige tijd later op de A-50 richting Arnhem door de politie worden aangehouden. Bij aanhouding bleek dat de overvallers in het bezit waren van een vuurwapen. De politie was zeer tevreden over het optreden van genoemde marechaussees.Default > Overvallers gepakt(2)
Redenen voor commandanten SOB en SOD betrokkenen een tevredenheidsbetuiging uit te reiken. Commandant SOD maj Kommer reikte op vrijdag 16 augustus voor het front van de aangetreden troepen de drie dienstplichtige marechaussees een tevredenheidsbetuiging uit met gratificatie. Drie dagen later, maandag 19 augustus, vond eenzelfde plechtigheid plaats voor het front van de aangetreden troepen van de SOB. Hier overhandigde de waarnemend commandant SOB, kapitein Oussoren, de tevredenheidsbetuiging met bijbehorende gratificatie aan mar De Groot.
__________________________________________________________________

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems