Anekdotes en (sterke) verhalen

Een bromfiets bij de Marechaussee. Door mar Bart van der Lely lichting 56-5.

In de WGF kazerne in Harderwijk was je of met Kerst vrij of met Oud en Nieuw. Ik zou met Oud en Nieuw 1957-58 met verlof gaan dus met de Kerst paraat! Ik was voertuigspecialist en werkzaam in de garage. Wachtmeester Heinsbroek reed privé een Kaptein Mobylette bromfiets die een beetje lui begon te worden.
BromfietsOntkolen was toen het recept om de gang er weer in te krijgen. Omdat we tijd te over hadden vroeg hij mij dit voor hem te willen doen. De wachtmeester was een goede vent dus ik wilde hem dat plezier wel doen niet wetende wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Je bent jong en onschuldig. Bezig zijnde aan het voertuig kwam plotsklaps overste Van Soest de garage binnen lopen die eigenlijk met verlof was maar in Harderwijk woonde en gebruik maakte van de dienstkapper. Scheelde wat in de kosten van levensonderhoud en er werd volgens voorschrift geknipt. Toen hij het niet militaire voertuig waarnam vroeg hij wat de bedoeling daarmee was. Ik antwoorde naar waarheid betreffende de techniek maar toen de vraag werd gesteld van wie dat voertuig wel was ontkwam ik niet aan het noemen van de eigenaar. Zonder verder commentaar vertrok de overste en daarmee leek de zaak afgedaan. De volgende dag moest ik op rapport bij kapitein Koop aangaande het voorval. Als getuige was aanwezig luitenant Willemse (dienstplichtig maar had bijgetekend).
De kapitein vertelde mij vanuit het wetboek dat burgervoertuigen niet mochten worden gerepareerd in een militaire werkplaats op straffe van maximaal 5 jaar gevangenis.
Boze marechausseeToen hij vroeg of dit wel meer voorkwam moest ik dat positief beantwoorden met als toelichting dat de motorfiets van luitenant Willemse ook eens gerepareerd was.
De kapitein kreeg een andere kleur en deelde mij mede op de gang plaats te nemen. Er werd op luidruchtige toon, hoorbaar door de gesloten deur, enige opmerkingen richting de luitenant gedaan. Daarna werd de deur geopend door de luitenant die plotseling ook een andere gelaatskleur had gekregen. Het bleef in deze bij een waarschuwing en ik kon inrukken. Mijn 10-daagse verlof was gered!!


Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems