Herkent u iemand op een foto, of wilt u reageren op een van de foto's? Stuur dan even een email naar MarechausseeNostalgie en de webmaster zorgt ervoor dat uw reactie bij de foto wordt gezet.

 

La Courtine, Mourmelon en Bourges

Als eind 1958 in Sennelager (Dld) de laatste grootschalige oefening door de Nederlandse krijgsmacht is gehouden, moet Defensie op zoek naar een nieuw groot oefenterrein. Het nieuwe Westduitse leger zal voortaan Sennelager als oefengebied gaan gebruiken. De keuze voor het nieuwe oefengebied valt uiteindelijk op La Courtine, een legerplaats in het midden van Frankrijk, met een oefenterrein van ca. 70 vierkante kilometer, waar alle soorten gevechtsoefeningen kunnen worden gehouden.
La CourtineDe heenreis van ca. 900 km naar La Courtine duurde drie dagen. Via de Noordfranse stad Mourmelon (in de buurt van Reims) waar op de eerste dag een bivak wordt opgeslagen, ging de reis de tweede dag 350 km verder, naar Bourges waar in een groot tentenkamp werd overnacht. De derde dag werd, na een tocht via La Chatre en Aubuisson, het einddoel La Courtine bereikt.
Personeel van de parate onderdelen van de Koninklijke Marechaussee escorteerde de colonnes van en naar La Courtine. In  Mourmelon, Bourges en La Courtine had de KMar een vaste kampstaf. Zowel beroeps- als diensplichtig personeel maakte daar deel van uit.
Meisjes La CourtineLa Courtine blijft tot 1964 dienst doen voor landmachtoefeningen. Dan stopt Defensie ermee. Een van de redenen is de enorme afstand van La Courtine naar de plaats die Nederland is toegewezen om te verdedigen tegen een Russische aanval: de Noordduitse laagvlakte.
In 1970 en 1987 werden er nog incidentele oefeningen gehouden, maar al in 1964 wordt in feite een periode afgesloten. Bij de middenstand die moet vaststellen dat de gouden dagen van 1959-1964 nooit meer terugkomen en bij de meisjes van La Courtine die nooit meer zullen meemaken dat er elke vier weken duizenden verse Nederlandse jongemannen worden aangevoerd.Ga verder naar de foto's

Terug naar de categorieën

 

 

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems