Nieuws

Re-enacters belangrijk voor geschiedenis Marechaussee (24-2-2016)

Vroeger was de Marechaussee duidelijk zichtbaar in het beeld van alle dag. Zag je een colonne van militaire voertuigen dan zag je ook de Marechaussee. Duidelijk herkenbaar aan het smetteloos witte koppelstel en de witte helm met de blauwe rand. Maar bij het verdwijnen van de dienstplichtige marechaussees verdween ook de zo herkenbare uitmonstering. Verplaatsingen van militaire voertuigen in colonneverband vinden nog nauwelijks plaats en als er een keer een colonne te bespeuren valt dan zie je hooguit een motormuis van de Marechaussee die het verkeer regelt.

SRDM
Maar gelukkig zijn er oud-dienstplichtige marechaussees die het belangrijk vinden dat de Marechaussee zoals die in vroegere jaren was, in beeld blijft. Het bruine dagelijks tenue met het witte koppelstel, de witte pistooltas en de witte helm, zo zien de mannen van de Stichting Re-enactment Dienstplichtige Marechaussee er uit als zij acte de precense geven bij evenementen.
De doelstelling van de stichting (afgekort SRDM) is een simpele: het levend houden van de geschiedenis van dienstplichtigen bij de Koninklijke Marechaussee in al haar facetten ten tijde van de Koude Oorlog.
In de praktijk doet de SRDM dat door bijeenkomsten zoals veteranendagen, reünies, enzovoort met hun aanwezigheid op te luisteren. Zij geven dan een tijdsbeeld van de dienstplichtige marechaussee met behulp van authentieke uniformen, uitrusting en zelfs rijdend materieel.
De SRDM heeft sinds 2014 een officiële status en telt op dit moment acht actieve leden. Ter versterking van de groep zoekt de SRDM oud-dienstplichtige marechaussees die actief mee willen helpen of mee willen doen.
Lijkt het je als oud-dienstplichtige marechaussee wat om mee te doen of wil je gewoon wat meer weten? Ga dan eens naar de website van de SRDM http://www.stichting-rdm.nl of kijk op facebook: www.facebook.com/stichting.rdm


 

 

Andere nieuwsberichten:

Oud-officieren: voer dienstplicht in om misstanden op kazernes tegen te gaan (26-12-2017)
Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee zoekt nieuwe leden (21-12-2017)
Dienstplicht ook voor transgenders (13-12-2017)
Generaal-majoor b.d. Hans Rademaker overleden (17-8-2017)
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling? (19-7-2017)
De juridische onzin van dienstplicht (27-3-2017)
Dienstplicht in 2018 ook voor vrouwen (24-2-2017)

Nieuwsberichten van voor 2017

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems