Nieuws

Dienstplicht voor Amerikaanse mannen én vrouwen (5-2-2016)

US Army

Voor het eerst zegt de top van het Amerikaanse leger dat ze vinden dat ook vrouwen zich zouden moeten registeren voor dienstplicht. Eerder deze week kwam onze minister met hetzelfde voorstel.

‘Ik vind dat alle gekwalificeerde mannen en vrouwen zich zouden moeten registreren’, zei de stafchef van het leger Mark Milley dinsdag tijdens een hoorzitting van het Senaat Armed Services Committee, volgens de nieuwssite van NPR.

Amerika kent een selectieve dienstplicht. Dat houdt in dat  alle gezonde mannelijke Amerikaanse burgers tussen de achttien en de zesentwintig zich verplicht moeten registreren. Een formaliteit. Hoewel registreren verplicht is, werd de dienstplicht in 1973 afgeschaft. Een vrouw kan vanaf 1 januari 2016 alle posities in het Amerikaanse leger bekleden.

Eerder deze week werd bekend dat onze minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschart, de Nederlandse Kaderwet dienstplicht  aan gaat passen. Dan zullen meisjes, net als alle jongens van 17 jaar, een brief over de dienstplicht krijgen. De symbolische ingreep moet bijdragen aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Hennis-Plasschaert werd door Opzij, als eerste vrouwelijke minister van Defensie, uitgeroepen tot de invloedrijkste vrouw van 2015. In een interview met Opzij  zei Hennis zich geen krijgsmacht zonder vrouwelijke militairen voor te kunnen stellen. ‘Om te beginnen omdat je met een eenheidsworst sowieso niet het beste resultaat krijgt, diversiteit doet ertoe. Maar ook omdat mannen in sommige van onze inzetgebieden niet altijd in staat zijn om contact te maken met het vrouwelijk deel van de bevolking. Vrouwen kunnen dus een belangrijke rol spelen in de informatiepositie van onze troepen.’

Vrouwen zijn al meer dan zeventig jaar actief in de Nederlandse krijgsmacht. Er zijn op dit moment 3600 vrouwen en een kleine 38000 mannen militair. Sinds eind jaren zeventig kunnen vrouwen ook officier worden. Toen werd de Nederlandse Koninklijke Militaire Academie (KMA) al opengesteld voor vrouwen.

Noorwegen was Nederland en Amerika sowieso al voor. Het land voerde in 2015 de dienstplicht voor vrouwen al in. In Israël zijn vrouwen ook al langer verplicht om in dienst te treden als dat nodig is.

Bron: Opzij


 

 

Andere nieuwsberichten:

Oud-officieren: voer dienstplicht in om misstanden op kazernes tegen te gaan (26-12-2017)
Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee zoekt nieuwe leden (21-12-2017)
Dienstplicht ook voor transgenders (13-12-2017)
Generaal-majoor b.d. Hans Rademaker overleden (17-8-2017)
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling? (19-7-2017)
De juridische onzin van dienstplicht (27-3-2017)
Dienstplicht in 2018 ook voor vrouwen (24-2-2017)

Nieuwsberichten van voor 2017

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems