Nieuws

De Marechaussee zingt weer (12-6-2013)

De Marechaussee zingt nog steeds.....

Enige tijd geleden werd de redactie geattendeerd op het bestaan van een zangkoor bestaande uit (oud) politiefunctionarissen en (oud) leden van het Wapen, het 'Gelders Politie Mannenkoor'.
Wij hebben daar toen begin van dit jaar aandacht aan besteed door middel van onderstaand nieuwsbericht. Helaas is er destijds een foutje geslopen in het emailadres van de contactpersoon van het koor. Dat hebben we nu recht gezet.
Hebt u de afgelopen tijd een email gestuurd naar de contactpersoon van het koor en geen antwoord gekregen? Dan weet u nu dat dat niet aan de mensen van het voortreffelijke koor ligt of dat men geen contact wil. Integendeel, hier gaat nog steeds het gezegde op: "Kun je nog zingen? Zing dan mee!".
Op dit moment is het koor met vakantie, maar de repetities starten weer op maandag 5 augustus 2013 in het hoofdbureau van Politie aan de Europaweg in Apeldoorn. Belangstellenden zijn van harte welkom, ook is het alleen maar om eens te luisteren en ouwe maten te treffen.
Wel van te voren even aanmelden bij de contactpersoon van het koor i.v.m. de toegang tot het bureau.

                                              _______________

De meeste voormalig dienstplichtige marechaussees zullen het wel niet meer weten, maar toen je in Apeldoorn opkwam, kreeg je naast een stortvloed van informatie ook de mededeling dat de marechaussee een muzikaal legeronderdeel was. Er werd geblazen, getrommeld en .... gezongen.

In september 1952 werd op het Depot een zangkoor opgericht. Honderden dienstplichtige- en beroepsmarechaussees maakten tientallen jaren deel uit van dit koor. Na precies 35 jaar kwam er op 8 september 1987 een eind aan het bestaan van het koor.
In 1992 is er een samenwerking ontstaan tussen een politiekoor en oud leden van het Mannenkoor KMar. Dit resulteerde in de oprichting van het Gelders Politie Mannenkoor (GPM).

GPM
Het koor telt momenteel 38 leden en is samengesteld uit zowel actief dienend als niet-actief dienend personeel van de regiokorpsen in de provincie Gelderland, personeel van het Wapen der Koninklijke Marechaussee en personeel werkend bij politieorganen binnen de provincie, zoals het KLPD en de Nederlandse Politie Academie.

Optredens en concerten

Het GPM verleent medewerking aan concerten van zusterkoren en aan kerkdiensten. Het koor verzorgt ontspanningsavonden voor verzorgingscentra in heel Gelderland. Daarnaast streven ze naar een goede samenwerking met andere politiekoren door middel van de Nationale Politieconcerten. Op internationaal gebied hebben ze een goede samenwerking met politiekoren in Duitsland.

Repertoire

Het repertoire van het GPM is rijk gevarieerd. Nederlandse liederen als 'Piet Hein' en 'Mijn Nederland', worden moeiteloos afgewisseld met geestelijke liederen zoals 'Domine, salvam fac Reginam nostram!' en 'Ave verum corpus'. Maar ook negro spirituals, Russische liederen, Wiener melange, musicals en hedendaagse populaire songs worden ten gehore gebracht.
In december 2011 bracht Het Gelders Politie Mannenkoor een CD uit. De CD bevat maar liefst 17 nummers, bij elkaar goed voor bijna 1 uur muziek.

Interesse?

Stroomt er nog nassaublauw bloed door d'aderen, ben je goed bij stem en is zingen jouw passie, dan zou je eens contact kunnen opnemen met de contactpersoon van het koor. Wie weet sta je dan straks in het prachtige KMar uniform te zingen hoe mooi de Wolga is!
Versta je de kunst van het zingen niet maar draag je het Gelders Politie Mannenkoor toch een warm hart toe, dan kun je het koor ondersteunen door donateur te worden (vanaf € 15,00 per jaar), of door zo maar een gift te doen.

Website

Het koor beschikt over een eigen website. Daar kun je alles te weten komen over de concerten, optredens, dirigent, repertoire, aanschaf cd, enz. enz.



 

 

Andere nieuwsberichten:

Studenten kunnen zo het leger in (13-3-2024)
Is het 'dienjaar' de oplossing voor het grote personeelstekort bij Defensie? (12-2-2024)
Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan (12-2-2024)
Duitsland denkt aan herinvoering militaire dienstplicht (2-2-2024)
Steeds luidere roep om groter leger: 'Overweeg herinvoering dienstplicht' (25-1-2024)
Marechausseemuseum in Buren wordt opgeheven (5-12-2023)
It's Christmas, kerstconcert KMar (21-11-2023)
Dienjaarmilitairen ronden 'groene' deel opleiding af (10-11-2023)
Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)

Nieuwsberichten van voor 2023

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems