Nieuws

KMar hofleverancier rond inhuldiging (26-4-2013)

De Koninklijke Marechaussee heeft op 30 april vanwege haar band met het Koningshuis een bijzonder zichtbare rol in het militaire ceremonieel en levert ook een grote bijdrage aan de veiligheid rond de inhuldigingsceremonie.

Elnt Wesley Knetsch is als waarnemend protocoloffcier één van de centrale regelaars voor alle ceremoniële diensten van de KMar. Hij is al sinds januari razend druk met de voorbereidingen voor 30 april: "De ceremoniële diensten beginnen al aanstaande zondag, als de eerste gasten op Schiphol landen. Het eindigt pas als de laatste gasten op 1 mei weer vliegen vanaf de luchthaven. We leveren op veel meer plaatsen een bijdrage dan de meeste mensen denken. Onze ceremoniële dubbelposten staan bij de toegang van elke locatie die het Koninklijk gezelschap bezoekt. Het paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, maar ook de hotels waar de gasten verblijven en bij de vliegtuigtrap op de luchthavens waar ze aankomen. We moeten het in 4 dagen voor een groot aantal plaatsen regelen. Je gaat onze collega's heel veel op TV zien."

Bijzonder ceremonieel
 
CeremonieelDe meeste inzet is natuurlijk op 30 april zelf. Knetsch vertelt: "Op die dag zetten we bijna 300 collega's in voor ceremoniële diensten. Natuurlijk weer als dubbelposten, maar daarnaast leveren we ook dezelfde bijdrage als de andere krijgsmachtdelen, zoals een erewacht, ons Trompetterkorps en een ere-afzetting, waarbij we overigens voor het eerst KMar-cadetten inzetten. Drie collega’s, elnt Arija Roelofs, lkol Frank Rippens en onze commandant lgen Hans Leijtens lopen mee in het cortège bij de inhuldiging."
Knetsch kan ook een bijzondere primeur melden: "Het Koninklijk Huis heeft de Koninklijke Marechaussee gevraagd om een ceremoniële wacht te leveren bij de credenstafel in de Nieuwe Kerk, waarop onder andere de scepter, de rijksappel en het rijkszwaard worden bewaard. Voor de collega's die dat mogen doen is het echt een unieke eer."

Veiligheid

Naast het ceremoniële vertoon levert de KMar op en rond 30 april ook een groot aantal collega’s die er, in samenwerking met veel andere diensten, voor moeten zorgen dat de inhuldiging veilig en feestelijk verloopt. De hele operatie verloopt onder aansturing van een Landelijke Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden bij de LMK in Driebergen, waar ook de SGBO van de Nationale Politie zit. Algemeen Commandant lkol Etiènne van Veenendaal heeft de leiding. "We hebben sinds de bekendmaking van de troonswisseling wekelijks vergaderd om met de brigades in het land en onze ketenpartners alles voor te bereiden. Voor ons begint de inzet al aanstaande vrijdag, als we het gedeelte van de Dam tussen het paleis en de Nieuwe Kerk in de beveiliging nemen, de zogenaamde passerelle. Vanaf dat moment komt er niemand meer in en dat blijft zo tot 2 mei."
 
Hoogtepunt op 30 april
 
De KMar is op heel veel plaatsen aanwezig, vertelt Veenendaal: "Het is bijna teveel om op te noemen. Op het hoogtepunt op 30 april zetten we als KMar in totaal zo’n 900 mensen tegelijk in. We doen de paleisbeveiliging, zorgen voor explosievenverkenners en verzorgen toegangscontroles. Ceremonieel(2)We controleren alle militairen die via het Marine Etablissement Amsterdam het beveiligde gebied in gaan, maar ondersteunen ook de politie bij de Passenger Terminal Amsterdam, waar de vele officiële gasten gecontroleerd worden. Daarnaast leveren we bijvoorbeeld meer dan 40 motorrijders voor verkeersbegeleiding. Ook op Schiphol draait een SGBO én we houden er nog rekening mee dat we eventueel op andere plaatsen in Nederland moeten bijspringen."
Van Veenendaal is tot zover tevreden over de voorbereiding: "We werken met heel veel partners, zoals de Nationale Politie en Defensie. Dat gaat prima, samen staan we sterk. Ik heb een groot vertrouwen in onze mensen en hoe zij hun professionele rol invullen. Ik hoop dat het een heel mooie en feestelijke dag wordt."

Bron: NAD KMar


 

 

Andere nieuwsberichten:

Studenten kunnen zo het leger in (13-3-2024)
Is het 'dienjaar' de oplossing voor het grote personeelstekort bij Defensie? (12-2-2024)
Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan (12-2-2024)
Duitsland denkt aan herinvoering militaire dienstplicht (2-2-2024)
Steeds luidere roep om groter leger: 'Overweeg herinvoering dienstplicht' (25-1-2024)
Marechausseemuseum in Buren wordt opgeheven (5-12-2023)
It's Christmas, kerstconcert KMar (21-11-2023)
Dienjaarmilitairen ronden 'groene' deel opleiding af (10-11-2023)
Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)

Nieuwsberichten van voor 2023

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems