Nieuws

Een late verdiende onderscheiding voor kap bd Gerrit Koele (4-2-2009)

Koningin eert verzetstrijder Gerrit Koele dankzij kleinzoon Bert Bruijnes

Lange tijd heeft Gerrit Koele (85) zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zich gehouden. Maar met het klimmen van de jaren komt daar verandering in. En daar wilde kleinzoon Bert Bruijnes (24) wel eens meer van weten. "Opa ..vertel eens.." en dan komen hele verhalen los. En dan ontdekt kleinzoon Bert dat zijn opa nooit het onderscheidingsteken van de Tweede Wereldoorlog had ontvangen, waar hij destijds wel voor in aanmerking was gekomen. Wel was hij in het bezit van een diploma als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. En dus nam Bert door middel van een brief contact op met de Chef Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin in Den Haag.
"Mijn opa is de reden waarom ik een brief aan u schrijf". En dan doet kleinzoon Bert een boekje open en meldt dat zijn opa Gerrit Koele gedurende de Tweede Wereldoorlog actief heeft deelgenomen aan het verzet. Vanaf 1943 is hij betrokken geweest bij een onderdeel van de verzetsgroep Hattem, wat weer een onderdeel was van de Binnenlandse Strijdkrachten. Opa Koele was tot aan de bevrijding in april 1945 betrokken bij verschillende acties, uitgevoerd door de verzetsgroep.

KoeleBert schrijft verder: "Zo heeft mijn opa deelgenomen aan het smokkelen van wapens en munitie en heeft hij een Engelse parachutist tijdens de slag om Arnhem uit de handen van de Duitsers weten te houden. Ook heeft opa deelgenomen aan grotere acties gericht tegen de Duitsers en de NSB-ers. Van april 1943 tot september 1943 heeft mijn opa gevangen gezeten in het Oranjehotel in Scheveningen. Daarna is hij opgepakt in Frankrijk, omdat hij opweg was naar Engeland. Tijdens een transport naar Duitsland is mijn opa vervolgens uit de trein gesprongen. Terug in Nederland sloot hij zich aan bij de verzetsgroep. Ruim anderhalf jaar heeft hij ondergedoken gezeten bij een boerderij in 't Zand. Daar heeft hij in een gat in de grond, uit het zicht van Duitsers, anderhalfjaar van zijn leven doorgebracht. Na de bevrijding heeft hij dienst gedaan bij de Canadese Militaire Politie om zijn carrière af te sluiten als kapitein bij de Koninklijke Marechaussee." (red: veel dienstplichtige marechaussees hebben bij de parate troepen met Gerrit Koele gewerkt)

Veel indruk

De verhalen van opa Koele maken veel indruk op zijn kleinzoon en zonder medeweten van zijn opa neemt Bert dus contact op met de Chef van het Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin, A.J.G.M. Blomjous, Luitenant-generaal der Cavalerie, Adjudant Generaal van Hare Majesteit de Koningin. "Via deze onpersoonlijke weg wil ik u een verzoek doen voor het verstrekken van een insigne van de Binnenlandse Strijdkrachten. Dit heeft mijn Opa echt verdiend. Op de website las ik dat het verzetsherdenkingskruis niet meer wordt uitgereikt. Daarom zou een insigne mijn Opa met trots vervullen". En nadat uitgebreid onderzocht is of de toekenning rechtmatig is en dat positief wordt bevonden, ontvangt kleinzoon Bert Bruijnes per post de draaginsigne en de bijbehorende oorkonde. "Met u is reeds telefonisch besproken dat u persoonlijk het draaginsigne en de oorkonde zult overhandigen aan de heer G. Koele." En zo gebeurt het dat kleinzoon Bert aan een zeer verraste en ook emotionele opa eind vorig jaar alsnog de onderscheiding mocht uitreiken voor zijn verdiensten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Natuurlijk is er een hartelijke bedankbrief van Gerrit Koele naar Den Haag verzonden.

Bron: 'Nunspeets Belang' (Maandkrant voor de gemeente Nunspeet), via dpl wmr Jan Huisman, lichting 52-1


Op dit nieuwsbericht kwam een reactie van dpl mar Roland Pisa van de lichtingsploeg 78-1:

Ik las bij de rubriek nieuws van 4 februari 2009 over kap bd Gerrit Koele de opmerking dat hij ook met dienstplichtigen gewerkt had. Het toeval wil dat ik hem inderdaad tijdens mijn diensttijd bij 41 maresk te Harderwijk op de WGF kazerne heb meegemaakt en wel tijdens het ambtsjubileum van ow Heyboer en ow Boven. Het Eskadron schonk opper Heyboer toen een schaap. Koele, toen nog luitenant, was daarbij ook aanwezig.

Gerrit Koele


Mar Pisa illustreert zijn reactie met een viertal foto's van de plechtigheid in de OO kantine op de WGF kazerne op 24 januari 1979.
Met de klok mee: 1) elnt Gerrit Koele,  2) 24 jaar trouwe dienst: links ow Heyboer en rechts ow Boven,  3) het cadeau voor opper Heyboer,  4) mars Jan van Santen en Roland Pisa, knt Van Stoffelen, elnt Koele op de achtergrond en mar Van de Velden.



 

Andere nieuwsberichten:

Studenten kunnen zo het leger in (13-3-2024)
Is het 'dienjaar' de oplossing voor het grote personeelstekort bij Defensie? (12-2-2024)
Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan (12-2-2024)
Duitsland denkt aan herinvoering militaire dienstplicht (2-2-2024)
Steeds luidere roep om groter leger: 'Overweeg herinvoering dienstplicht' (25-1-2024)
Marechausseemuseum in Buren wordt opgeheven (5-12-2023)
It's Christmas, kerstconcert KMar (21-11-2023)
Dienjaarmilitairen ronden 'groene' deel opleiding af (10-11-2023)
Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)

Nieuwsberichten van voor 2023

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems