Anekdotes en (sterke) verhalen

Auto Prins Bernhard over de kop. Apeldoornse Courant 19-05-1954

In de Apeldoornse Courant van 19 mei 1954 stond op de voorpagina dit nieuwtje.

Krantenknipsel Prins Bernhard

Enkele dagen later kreeg dit artikel een vervolg. De Apeldoornse Courant schreef:

Avontuur van een Apeldoornse wachtmeester
"Brengt U mij even naar huis" zei Prins Bernhard.

In ons bericht over het auto-ongeval dat Z.K.H. Prins Bernhard dinsdagmiddag overkwam, schreven wij dat 'een passerende automobilist' de Prins na diens buiteling meenam naar Soestdijk.
Die automobilist blijkt een Apeldoornse Marechaussee te zijn geweest, namelijk de wachtmeester Kreling van het Depot in de Koning Willem III kazerne. De wachtmeester was op weg om kilometers te maken met een lesauto, die ingereden moest worden. Op een zeker moment zag hij op de weg Gouda - Utrecht ver voor zich uit hoe een personenauto een salto mortale maakte. De wachtmeester nam waar dat het verongelukte voertuig met de wielen omhoog tot stilstand kwam en dat twee personenauto's (een van deze bleek later een Amerikaan te zijn), bij de plaats des onheils stopten. Daar aangekomen zette ook de wachtmeester zijn auto langs de kant, met de bedoeling eventueel zijn hulp aan te bieden. Tot zijn verrassing ontdekte hij de Prins, waarop hij zich bij de Prins meldde en vroeg of hij van dienst kon zijn. "Jazeker", antwoordde Prins Bernhard laconiek, "breng mij maar even naar huis". De Prins en diens chauffeur stapten daarop in de lesauto en liftten mee naar Soestdijk. Dit ritje zal de wachtmeester Kreling nog lang heugen, want bij het paleis aangekomen stapte de Prins uit, met de woorden: "Wacht even, ik ben zo terug".

Brief Prins Bernhard

En enkele minuten later verscheen Prins Bernhard weer met in zijn hand een met het Koninklijk Wapen bedrukt papier, waarop een eigenhandig geschreven dankbetuiging. "Het ga je goed" zei de Prins hartelijk, toen wachtmeester Kreling enige ogenblikken later zijn gaspedaal indrukte om terug te keren naar Apeldoorn.

Arie Kreling

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems