Anekdotes en (sterke) verhalen

Een dansje met gevolgen. Door mar Frans Hop, lichting 51-1

Een reünie is dé plaats om te zijn als het gaat om leuke anekdotes en verhalen. Een heel leuk verhaal kreeg de webmaster te horen over mar Frans Hop uit Apeldoorn, hij was van lichting 51-1 en hij bracht zijn diensttijd door bij 3 DMC.

Een dansje met gevolgen.

Op 3 april 1951 begon het bestaan van 3 DMC, de derde Divisie Marechaussee Compagnie, waarvan het lagere personeel allemaal dienstplichtig was. De compagnie werd gelegerd in de A-gebouwen van de Koning Willem IIl kazerne in Apeldoorn.

Toegangskaart

Aalmoezenier Arts vond dat er veel te weinig werd georganiseerd voor de dienstplichtigen. Dat bracht hem er toe dansavonden te organiseren in de gelegenheid "Hof van Gelre" in Apeldoorn. Hof van GereHij zorgde er voor dat er ook meisjes waren om mee te dansen. De aalmoezenier zag er natuurlijk goed op toe dat daar alleen R.K. meisjes van onbesproken levensgedrag werden toegelaten. Hij controleerde dat door de ouders van de meisjes te bezoeken en ook aan de hand van een eenvoudig pasjessysteem.
Eén van de rooms-katholieke dienstplichtigen Frans Hop, kwam tijdens die dansavondjes al snel in contact met pasjeshoudster Riet Mulder uit Apeldoorn. Het werd eigenlijk al meteen wat tussen die twee en dat is nu anno 2007, 55 jaar later nog zo. Ze zijn gelukkig getrouwd, hebben vier kinderen en een schare kleinkinderen. Van het betreffende pasje zijn hier de voor- en achterkant afgebeeld en Riet heeft er destijds zelf op aangetekend: "Frans leren kennen op 1 augustus1951 in Hof van Gelre".
Niet alleen ontmoette Frans daar zijn echtgenote, hij deed ook een opmerkelijke ontdekking. De dienstplichtigen dansten daar natuurlijk in uniform. Tijdens het dansen lagen de dienstpetten met glimmend gepoetste riempjes omgekeerd op een tafeltje. Frans kon daarom de namen van de eigenaren aan de binnenkant van de petten lezen en hij was bijzonder verbaasd toen hij merkte dat het hier ging op Mol, Top, Hop en Pot.

Toegangskaart2

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems